Interview – Luus Dreijer

Square
  1. Naam ?
    Luus Dreijer
  2. Instrument ?
    Saxofoon (en een beetje piano)
  3. Waarom dit instrument ?
    Toen ik nog heel klein was, ja, nóg kleiner dan nu, speelde mijn vader al saxofoon bij fanfare Sint Lambertus in Schinveld. Toen mijn ouders in de gaten kregen dat zij mij hun muzikaliteit hadden meegegeven, mocht ik een instrument kiezen. Ik heb van alles geprobeerd. Instrumenten als de blokfluit, de piano in de muziekkamer thuis, de saxofoon van papa en de bugel van de buren zijn allemaal voorbij gekomen. Uiteindelijk heb ik voor saxofoon gekozen “want papa speelt dat ook!”. Niet lang daarna begonnen mijn saxofoonlessen bij fanfare Sint Lambertus waar ik als 7-jarige mijn eerste noten leerde lezen en een paar jaar later samen met mijn vader in het “grote orkest” mocht spelen.
  4. Speelt er familie van je bij Concordia ?
    Helaas niet.
  5. Woonplaats ?
    Sittard
  6. Werk ?
    Nu nog een bijbaantje bij DOCO International in Sittard. Na mijn HBO Rechten studie hoop ik naar de Universiteit Maastricht te kunnen gaan om daar mijn master Civiel Recht te halen. Hierna staat de Beroepsopleiding Advocaten (BA) op me te wachten.
  7. Andere orkesten buiten Concordia ?
    Naast Concordia speel ik al geruime tijd bij harmonie Sint Caecilia in Schinveld. Daarnaast help ik van tijd tot tijd uit bij andere orkesten en theaterproducties.
  8. Wanneer ben je bij Concordia gekomen ?
    Ergens in 2016 vroegen Concordia leden Frank en Astrid Offermans, die ik kende omdat zij op dat moment ook nog bij harmonie Sint Caecilia speelden, of ik niet ook bij Concordia wilde komen spelen. De dirigent, Armand Wolfs, kende ik toen al. Armand is voordat hij naar Concordia ging dirigent van fanfare Sint Lambertus geweest toen ik daar nog speelde. Ik kon het goed vinden met Armand, Frank en Astrid en ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Om die redenen heb ik er dan ook voor gekozen om te beginnen bij Concordia.
  9. Favoriete Concordia moment ?
    Bij Concordia heb ik veel leuke momenten gehad. Mijn favoriete moment is echter het jubileumconcert op 30 november 2019. Iedereen heeft keihard gewerkt om deze avond tot een succes te maken en ik kan naar eer en geweten zeggen dat dit is gelukt.
  10. Favoriet muziekmoment in het algemeen ?
    Mijn favoriete muziekmoment in het algemeen is een lastige aangezien ik veel ontzettend leuke muziekmomenten heb mogen meemaken. Elke muzikale uitdaging waar ik tegenop zie omdat ik denk dat ik het niet kan en het uiteindelijk, na keihard werken, toch voor elkaar krijg, zoals verschillende solo’s die ik met verschillende orkesten heb gespeeld. Projectorkesten zijn ook ontzettend leuk om te doen. Een fantastisch voorbeeld hiervan was de Brabantse Blazersdag op 10 maart 2018. Muzikanten uit heel Nederland gingen naar Brabant. Na een dag repeteren en masterclasses volgen mochten we aan het eind van de dag het vierde deel van de negende symfonie van Dvorak ten gehore brengen. Ook het galaconcert “Liefde, List en Bedrog” van harmonie Sint Caecilia op 26 november 2017 was een avond om nooit te vergeten, met het stuk Casanova van Johan de Meij met solist Bert Maesen op cello. Bij fanfare Sint Lambertus was het eerste concert met Armand als dirigent meteen een galaconcert in de kerk, waarbij ik mijn allereerste solo voor saxofoon en orkest heb mogen spelen. Ik heb hier Romance, het tweede deel uit Concerto for Alto Saxophone, van Ronald Binge gespeeld. Het was doodeng, maar ontzettend leuk en leerzaam.
  11. Favoriete eten ?
    Sushi!
  12. Bier of wijn ?
    Tijdens het stappen vloeit het bier rijkelijk (nee grapje na twee pils lig ik onder de kapstok), maar bij het avondeten liever één glas droge witte wijn.
  13. Wat zijn je hobby’s ?
    Muziek maken, koken, lezen en fitness.
  14. Wat weten de mensen niet van jou ?
    Ik spreek basis Japans.
  15. Tips voor jonge muzikanten ?
    Groeien in muziek kost veel tijd en moeite. De “muziek pubertijd”, zoals ik het graag noem, is dan ook niet altijd te vermijden. Ga echter gewoon door! Ik ben ontzettend blij dat ik ermee door ben gegaan en zo een fantastische manier om te ontspannen heb gevonden. Van mensen die wel zijn gestopt tijdens de muziek pubertijd hoor ik alleen maar dat ze er heel veel spijt van hebben en dat ze heel graag weer terug willen naar hun instrument en de vereniging.

Terug naar hoofdpagina met interviews